Akupunkturförbundet

Contact us

Fördelen med örtmedicin

Vad är örtmedicin?

Örtmedicin, även kallad botanisk medicin eller fytomedicin, avser att använda en växts frön, bär, rötter, löv, bark eller blommor för medicinska ändamål. Herbalism har en lång tradition för användning utanför konventionell medicin. Det blir allt vanligare eftersom förbättringar i analys och kvalitetskontroll tillsammans med framsteg inom klinisk forskning visar värdet av växtbaserade läkemedel vid behandling och förebyggande av sjukdomar.

Vad är historien om växtbaserad medicin?

Växter har använts för medicinska ändamål långt före inspelad historia. Forntida kinesiska och egyptiska papyrusskrifter beskriver medicinska användningsområden för växter så tidigt som 3000 f.Kr. Urbefolkningar (som afrikansk och indiansk) använde örter i sina helande ritualer, medan andra utvecklade traditionella medicinska system (som ayurveda och traditionell kinesisk medicin) där örter behandlades. Forskare fann att människor i olika delar av världen brukade använda samma eller liknande växter för samma ändamål.

I början av 1800-talet, då kemisk analys först blev tillgänglig, började forskarna att extrahera och modifiera de aktiva ingredienserna från växter. Senare började kemisterna skapa en egen version av växtföreningar, och med tiden minskade användningen av växtbaserade läkemedel till förmån för droger. Nästan en fjärdedel av läkemedelsmedicin är härledda från botaniska ämnen.

Världshälsoorganisationen uppskattade nyligen att 80% av världens befolkning är beroende av växtbaserade läkemedel för någon del av sin primära hälso- och sjukvård. I Tyskland finns cirka 600 till 700 växtbaserade läkemedel tillgängliga och ordineras av cirka 70% av tyska läkare. Under de senaste 20 åren i USA har offentligt missnöje med kostnaden för receptbelagda läkemedel, i kombination med ett intresse av att återvända till naturliga eller organiska läkemedel, lett till en ökning av användningen av växtmedicin.

Hur fungerar örter?

I många fall är forskare inte säker på vilken specifik ingrediens i en viss ört som arbetar för att behandla ett tillstånd eller en sjukdom. Hela örter innehåller många ingredienser, och de kan arbeta tillsammans för att ge en fördelaktig effekt. Många faktorer avgör hur effektiv en ört kommer att vara. Till exempel, typen av miljö (klimat, buggar och markkvalitet) där en växt växte kommer att påverka den, liksom hur och när den skördades och bearbetades.

Hur används örter?

Användningen av växtbaserade kosttillskott har ökat dramatiskt under de senaste 30 åren. Växtbaserade kosttillskott är klassificerade som kosttillskott i de flesta delar av världen. Det betyder att växtbaserade kosttillskott, till skillnad från receptbelagda läkemedel, kan säljas utan att testas för att visa att de är säkra och effektiva. Men växtbaserade kosttillskott måste göras enligt god tillverkningspraxis.

De vanligaste växtbaserade kosttillskotten inkluderar:

Röd solhatt (Echinacea purpurea och besläktade arter)
Johannesjurs (Hypericum perforatum)
Ginkgo (Ginkgo biloba)
Vitlök (Allium sativum)
Serenoa repens
Ginseng (Panax ginseng eller asiatisk ginseng) och Panax quinquefolius (eller amerikansk ginseng)
Ranunkelväxter (Hydrastis canadensis)
Läkevänderot (Valeriana officinalis)
Kamomill (Matricaria recutita)
Mattram (Tanacetum parthenium)
Ingefära (Zingiber officinale)
Nattljus (Oenothera biennis)
Mjölktistel (Silybum marianum)

Utövare brukar ofta använda örter eftersom kombinationen är effektivare.

Vad är växtbaserad medicin bra för?

Örtmedicin används för att behandla många tillstånd, såsom allergier, astma, eksem, premenstruellt syndrom, reumatoid artrit, fibromyalgi, migrän, menopaussymptom, kronisk trötthet, IBS och bland annat cancer. Det är bäst att ta växtbaserade kosttillskott under ledning av en utbildad leverantör. Till exempel fann en studie att 90% av patienterna med artritisk behandling använder alternativa terapier, såsom örtmedicin. Eftersom växtbaserade läkemedel kan interagera med receptbelagda läkemedel och kan förvärra vissa medicinska tillstånd, var noga med att rådgöra med din läkare eller farmaceut innan du tar några örter. Några vanliga örter och deras användningsområden diskuteras nedan.

Ginkgo (Ginkgo biloba) har använts i traditionell medicin för att behandla cirkulationsstörningar och förbättra minnet. Även om inte alla studier är överens kan ginkgo vara särskilt effektiv vid behandling av demens (inklusive Alzheimers sjukdom) och intermittent claudication (dålig cirkulation i benen). Det visar också löftet för att förbättra minnet hos äldre vuxna. Laboratorieundersökningar har visat att ginkgo förbättrar blodcirkulationen genom att dilatera blodkärl och minska blodplättarnas klibbighet. På samma sätt betyder detta att ginkgo också kan öka effekten av vissa blodförtunnande läkemedel, inklusive aspirin. Personer som tar blodförtunnande läkemedel ska fråga sin läkare innan de använder ginkgo. Människor med anfall av anfall och personer med fertilitetsproblem bör också använda bekymmer. Tala med din läkare.

Kava kava (Piper methysticum) sägs lyfta humör, förbättra välbefinnande och nöjdhet, och ge en känsla av avslappning. Flera studier visar att kava kan hjälpa till att behandla ångest, sömnlöshet och relaterade nervsjukdomar. Det finns emellertid allvarlig oro för att kava kan orsaka leverskador. Det är inte klart om kava själv orsakade leverskador hos några personer, eller om det tog kava i kombination med andra droger eller örter. Det är inte heller klart om kava är farligt vid tidigare rekommenderade doser, eller endast vid högre doser. Vissa länder har tagit kava från marknaden.

Serenoa repens används av mer än 2 miljoner män för behandling av godartad prostatahyperplasi (BPH), en icke-cancerös förstoring av prostatakörteln. Flera studier tyder på att örten är effektiv för behandling av symtom, inklusive frekvent urinering, problem med att starta eller upprätthålla urinering och behöver urinera under natten. Men inte alla studier är överens. Åtminstone en väl genomförd studie visade att Serenoa repens inte var bättre än placebo för att lindra tecken och symptom på BPH.

Johannesjurs (Hypericum perforatum) är välkänd för dess antidepressiva effekter. I allmänhet har de flesta studier visat att johannesört kan vara en effektiv behandling för mild till moderat depression och har färre biverkningar än de flesta andra receptbelagda antidepressiva medel. Men örten interagerar med ett brett utbud av mediciner, inklusive p-piller, och kan eventuellt orsaka oönskade biverkningar, så det är viktigt att ta det endast under ledning av en vårdgivare.

Läkevänderot (Valeriana officinalis) är ett populärt alternativ till vanligt föreskrivna läkemedel för sömnproblem eftersom det anses vara både säkert och milt. Till skillnad från många receptbelagda sömntabletter kan läkevänderoten få färre biverkningar. Men läkevänderot kan påverka vissa mediciner, särskilt psykiatriska mediciner, så du borde prata med din läkare för att se om läkevänderot är rätt för dig.

Röd solhatt-preparat (från Echinacea purpurea och andra Echinacea-arter) kan förbättra kroppens naturliga immunitet. Röd solhatt är en av de vanligaste växtbaserade produkterna, men studierna blandas om det kan hjälpa till att förebygga eller behandla förkylningar. En genomgång av 14 kliniska studier som undersökte effekten av röd solhatt på förekomsten och varaktigheten av förkylningen visade att echinacea-tillskott minskade oddsen att bli förkyld med 58%. Det förkortade också varaktigheten av en förkylning med 1,4 dagar. Röd solhatt kan interagera med vissa mediciner och kan inte vara rätt för personer med vissa tillstånd, till exempel personer med autoimmuna störningar eller vissa allergier. Tala med din läkare.

Genom att köpa standardiserade växtbaserade kosttillskott bidrar till att du får rätt dos och effekter som liknar mänskliga kliniska prövningar. Fråga din läkare eller apotek om vilka växtbaserade kosttillskott som är bäst för dina hälsoproblem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *