Akupunkturforbundet

Contact us

Pointblank Str. 14, 54321, California

Inred med fokus på avslappning

 Vi alla behöver slappa av, och den bästa platsen att göra detta på är i våra egna hem. Det är inte alltid som vi har råd eller tid att ta oss till en massage eller akupunktur, så då får vi göra det bästa av det som vi har hemma. Och varför inte ha ett helt rum som är ägnat åt just avslappning? Eller hela hemmet om en så önskar! Det är både roligt och enkelt att inreda hemmet med fokus på avslappning, och det krävs inte särskilt mycket heller. Mycket av ditt fokus kommer att ligga på ljus, färger och utrymme.

  1. Att välja plats. Var du väljer att slappna av har stor betydelse och vi alla slappnar av på olika platser i hemmet eller i vår omgivning. Ett stort ”no no” är att försöka slappna av i närheten av TV:n, datorn, mobilen eller andra tekniska prylar som stör vårt fokus. Självklart går det bra att använda någon form av teknik för att ha igång avslappnande musik i bakgrunden, men att sitta framför en skärm stör vår hjärna i dess process att försöka koppla av. Om det inte funkar att lägga sig i sängen, sitta i soffan eller liknande, så kan du införskaffa en fåtölj som endast är ämnad för att slappna av, eller bygga en liten myshörna med kuddar och filtar.
  2. Belysning. Vad det är för slags belysning i rummet spelar även det stor roll. Att använda sig av naturliga ljuskällor är nästan det mest optimala, som dagsljus, månens ljus eller får stearinljus. Men vi kan inte alltid förlita oss på att de naturliga ljuskällorna går att använda vid de tillfällen vi känner att vi behöver slappna av, så då är det bra att ha en uppsättning med bra artificiellt ljus hemma. Att byta ut glödlamporna mot LED-lampor med varmt ljus är en bra idé då det både är miljövänligt och skapar en mysig och lugn atmosfär. Att inreda med ljus är det mest optimala för att skapa rätt stämning i hemmet. Du kan till exempel inreda genom att sätta upp mysiga ljusslingor i dina fönster, balkongen, sängen eller var det nu passar. Riktigt effektfullt blir det att sätta upp en LED-strip i taket längs hela rummen – blir en riktigt mysig och avslappnade atmosfär på det sättet!
  3. Använd naturliga färger. Inget säger myskänsla eller avslappning mer än textilier, så som kuddar och filtar. Och en kan inte få för många kuddar, eller hur? Välj gärna textilier i naturliga färger så som grönt, beige, brunt och grått. Färger påverkar faktiskt vårt mående, och vissa färger kan faktiskt göra oss stressade. Rött är till exempel inte en bra färg att ha för mycket av i hemmet då det oftast används i syfte att fånga ens uppmärksamhet vid allvarliga tillfällen, så som en stoppskylt eller rött ljus i trafiken. En grönt har en lugnande effekt på oss, och det är väl inte så underligt med tanke på att naturen är fylld av gröna färger och påminner om varma och härliga sommardagar.
  4. Inred med växter. Växter är som bekant gröna och passar därför in i samma kategori med naturliga färger. Att ha växter i hemmet hjälper till att skapa en harmoni och ger liv åt rummet. Ställ inte växterna enbart i dina fönster – inred lite mer med dem i till exempel hyllor eller på golvet! Kombinera gärna det med mysig belysning för att framhäva växternas mjukhet ännu mer – en LED-strip i fönstret, taket eller hyllan kan hjälpa till med detta!

Att inreda med fokus på avslappning är varken svårt eller dyrt som ni märker. Och att skapa en avslappnande miljö i hemmet kommer definitivt hjälpa dig långsiktigt med ditt mående. Hemmet ska vara den plats där vi känner oss trygga och avslappnade och med dessa enkla tips går det lätt att skapa den harmoni i hemmet som man söker efter!

Bildkälla interiör med LEDstrip: https://www.ljustema.se/12-ledstrip